Dom zdravlja Senta Boška Jugovića 6. 24400 Senta, 024 814 570
                        Kako izabrati lekara?

 
Vesti
PREVENTIVNI PREGLEDI 2021Organizuju se preventivni pregledi u Domu zdravlja na vikendima 07.08.2021-08.08.2021 kao i 14.08.2021-15.08.2021 bez obzira da li ima neko zdravstveni osiguranje ili ne.

Pacijenti mogu se javi od 08:00-14:00 časova.


Pregled obuhvata:
 • pregled lekara opšte medicine
 • EKG
 • laboratorijski pregled


A zentai egészségház 2021.08.07.-2021.08.08.-án valamint 2021.08.14.-2021.08.15.-én megelőző vizsgálatokat végez az egészségházban 08:00-14:00 óra között.

Jelentkezhet mindenki akinek van, illetve akinek nincs betegbiztosítása.


A vizsgálatok magukba foglalják a következőket:
 • általános orvosi vizsgálat
 • EKG
 • laboratóriumi vizsgálat

 

16. NOVEMBAR 2020. – DAVANJE KRVU toku vanredne situacije u celokupnom zdravstvenom sistemu, izazvane pandemijom virusa Covid 19, smanjene su zalihe svih krvnih grupa.
Krv i komponente krvi stalno su potrebne pacijentima, a transfuzijsko lečenje mora biti kontinuirano i sigurno i u vreme pandemije.
Crveni krst apeluje na sve lokalne samouprave da nastave organizovanje akcija dobrovoljnog davanja krvi i da ovakve aktivnosti ne tretiraju kao okupljanje ljudi, već kao preduslov lečenja obolelih u sistemu zdravstvene zaštite.

“Kontinuirano snabdevanje komponentama krvi je neophodno kako bi u svakom trenutku bilo dovoljno krvi za hitne i vanredne situacije, vitalno ugrožene pacijente, za terapiju onkoloških bolesnika kao i planirane hirurške intervencije. Upravo zato, molimo sve građane, ukoliko im zdravstveno stanje dozvoljava, da se odazovu na akcije davanja krvi koje organizujemo u saradnji sa Crvenim krstom Senta izjavila je Zorica Bjelić, saradnik za odnose sa javnošću Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Prilikom organizacije akcija dobrovoljnog davanja krvi poštuju se procedure i preventivne mere radi sprečavanja prenosa virusa na akcijama prikupljanja krvi, u skladu sa propisima i donetim merama i to:
 • pre akcije vrši se dezinfekcija prostorija, dezinfekcija radnih površina i planira se maksimalni broj ljudi u prostorijama
 • na dan održavanja akcije dobrovoljnog davanja krvi postavlja se dezo barijera, održava se distanca od 1,5 m između svih učesnika akacije i vrši se dezinfekcija ruku svih učesnika akcije
 • svi zaposleni u Crvenom krstu, kao i volonteri, koriste zaštitna sredstva (vizire, maske, rukavice)
 • ekipa Zavoda za transfuziju krvi koristi svoju zaštitnu opremu
 • po završetku akcije ponovo se radi dezinfekcija prostora


Akcija davanja krvi u Crvenoom krstu Senta biće održana 16.11.2020. u terminu od 9,00 do 12,00 u prostorijama Crvenog krsta Senta.

ŽIVOT NE MOŽE DA STANE! 

29. SEPTEMBAR 2020. – SVETSKI DAN SRCAPovodom obeležavanja Svetkog dana srca u saradnji sa "Crvenim krstom Senta" 29.09.2020. u prostorijama Crvenog krsta održali smo BAZAR ZDRAVLJA.

Bazar je posetilo 47 osoba, merili smo TA, ŠUK, BMI, delili edukativni materijal. Dva lekara su savetovala građane koji su posetili bazar.


 

28. SEPTEMBAR 2020. - 04. OKTOBAR 2020. - NACIONALNA NEDELJA PROMOCIJE DOJENJASvetska i nacionalna nedelja dojenja
Kliknite na tekst
Pitanja i odgovor u vezi COVID infekcije
Kliknite na tekst 

26. SEPTEMBAR 2020. - SVETSKI DAN KONTRACEPCIJE


Brosura planiranje porodice modernim metodama kontracepcije
Kliknite na tekst 

MART 2020. – COVID 19


 

14. NOVEMBAR 2019. – SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESABazar zdravlja povodom obeležavanja Svetskog dana dijabetičara.


 

OKTOBAR 2019. – MESEC PRAVILNE ISHRANEPovodom obaležavanja meseca oktobra Meseca pravilne ishrane u dečjim vrtićima opština Senta sa decom predškolske grupe radionica "važnost vitamina u ishrani".


 

27. SEPTEMBAR 2019. – SVETSKI DAN SRCA
 

07. APRIL 2019. – SVETSKI DAN ZDRAVLJAU saradnji sa "Crvenim krstom Senta" obeležili smo Svetski dan zdravlja.
Akcija je sprovedena u lokalu jedne bibše prodavnice u centru grada.
Građanima je meren krvni pritisak, šečer u krvi, holesterol, BMI, podeljen im je edukativnim materijal i dobili su savet lekara.
Akcija je obuhvatila 91 osobu. 

MART 2019. - SAOPŠTENJE POVODOM MARTA - MESEC BORBE PROTIV RAKAZvanične procene govore da će tokom života jedan od 5 muškaraca i jedna od 6 žena oboleti od raka.
U zemljama ubrzanog ekonomskog razvoja češće se javljaju oni tipovi malignih bolesti koji se dovode u vezu sa stilom života. Većina zemalja se suočava sa povećanjem apsolutnog broja slučajeva malignih bolesti koji se kasno dijagnostikuju i zahtevaju dugotrajno lečenje i negu.
Muškarci najčešće obolevaju od raka pluća, raka prostate i karcinoma debelog creva. Najčešći rak kod žena je rak dojke , zatim rak pluća i rak debelog creva.
Prevencija malignih bolesti je vrlo bitna i predstavlja najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti.
U najznačajnije faktore rizika za razvoj malignih bolesti spadaju pušenje duvana, prekomerna telesna težina, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost i konzumiranje alkoholnih pića . Ovo su faktori koji su podložni korekciji i njihova promena i ostale mere prevencije u vidu skrining programa dovode do pada stope obolevanja i umiranja od malignih bolesti.

Osnovni saveti u cilju sprečavanja nastanka raka su :
 • prestati sa pušenjem
 • hraniti se pravilno
 • smanjiti konzumiranje alkoholnih pića
 • voditi računa o svojoj telesnoj masi
 • biti fizički aktivan
 • izbegavati neumereno izlaganje sunčevim zracima
 • vakcinisati se protiv hepatitisa B
 • javiti se izabranom lekaru radi sprovođenja skrininga malignih bolesti

RAK JE IZLEČIV UKOLIKO SE NA VREME OTKRIJE !

KORIGUJTE SVOJE LOŠE NAVIKE I JAVITE SE SVOM LEKARU !

 

2019. MÁRCIUS - TÁJÉKOZTATÁS A MÁRCIUSSAL A RÁK ELLENI KÜZDELEM HÓNAPJÁVAL KAPCSOLATBANA hivatalos felmérések alapján minden 5. férfire illetve minden 6. nőre jut 1 rákos beteg.
A fegyorsult gazdasági fejlődésű országokban azok a tipusú malignus megbetegedések jelentkeznek, amelyek összefüggésbe hozhatóak az ott élő emberek életvitelével. A legtöbb ország azok a malignus megbetegedésekkel szembesül, amelyeket későn fedeznek fel és ezért hosszú kezelést és ápolást igényelnek.
A férfiak leginkább tüdő, prosztata valamint a vastagbél rákos megbetegedésére hajlamosak. A nőknél a leggyakoribb a mellrák, majd követi a tüdőrák és végül a vastagbél rákos megbetegedése.
A malignus megbetegedések megelőzése nagyon fontos és a leghatásosabb a rosszindulatú daganatos megbetegedések ellenőrzésében.
A legjelentősebb rizikó faktorok a rosszindulatú daganatok kialakulásában a következők: dohányzás, elhízás, helytelen táplálkozás, mozgás vagy bármilyen fizikai aktivitás hiánya, túlzott alkoholfogyasztás. A fent említett rossz szokások megváltoztathatók, valamint a szűrőprogramokon való rendszeres részvétellel nagyban csökkenthető a rosszindulatú daganatos megbetegedések megjelenése valamint az azok által okozott elhalálozások számának csökkenése.

Alapvető tanácsok a malignus megbetegedések megelőzése céljából a következők:
 • a dohányzás elhagyása
 • helyes táplálkozás
 • a túlzott alkoholfogyasztás csökkentése
 • a megfelelő testsúly fenntartása
 • minél több mozgás és sportolás
 • a túlzott napozás elkerülése
 • a májgyulladás elleni vakcináció
 • rendszeresen jelentkezni a kezelőorvosnál a rosszindulatú daganatos megbetegedések szűrővizsgálatára

A RÁK KIGYÓGGYÍTHATÓ AMENNYIBEN IDŐBEN FELFEDIK!

VÁLTOZTASSON ROSSZ ÉLETMÓDJÁN ÉS JELENTKEZZEN SAJÁT ORVOSÁNÁL!

 

01. DECEMBAR 2018. – SVETSKI DAN BORBE PROTIV AIDS-ANa godišnjem nivou naša služba, Polivalentna patronažna služba u svim osnovnim školama na području opštine Senta obeležava prvi decembar, Svetski dan borbe protiv AIDS-a.
Učenicima osmih razreda održimo kratke predavanje uz video prezentaciju, podelimo edukativni materijal i učestvujemo u diskurziji odnosno odgovaramo na postavljena pitanja sa strane učenika. 

OKTOBAR 2018. – MESEC PRAVILNE ISHRANESvake godine Polivalentna patronažna služba obeležava mesec oktobar kao mesec pravilne ishrane.
U svim objektima dečjeg vrtića "Snežana Senta" sa starijom i predškolskom grupom dece održimo kratku prezentaciju o važnosti vitamina u ishrani.
Zajedno sa decom od voća i povrća radimo interesantnoe figure koje deca kasnije i pojedu.

 

29. SEPTEMBAR 2018. – SVETSKI DAN SRCASvake godine u saradnji sa "Crvenim krstom Senta" obeležavamo Svetski dan srca.
Svake godine najčešće menjamo objekat u centru grada u kojem prihvatamo građane zainteresovane za našu akciju.
Građanima merimo krvni pritisak, šečer u krvi, holesterol, BMI, delimo edukativni materijal i dobijaju savet lekara. 

30. MAJ 2018. – SVETSKI DAN BEZ DUVANSKOG DIMAObeležavanje svetskog dana bez duvanskog dima 31.05.2018.
Predavanje učenicima petog razreda osnovne škole u svim osnovnim školama Opštine Sente.


 

28. MAJ 2018. – REDOVNA POSETADanašnjeg dana se odigrava redovna poseta Agencije za akreditaciju zdravstvnih ustanova Srbije (AZUS) u Domu zdravlja Senta.


 

05. MAJ 2018. – SVETSKI DAN HIGIJENE RUKUZašto je higijena ruku važna?

Pravilna i redovna higijena, odnosno pravilno i redovno pranje ruku dobar je, jednostavan i najjeftiniji način sprečavanja širenja mnogih zaraznih bolesti koje se mogu preneti nečistim rukama kao što su obična prehlada, grip, zarazna žutica, alimentarne infekcije (unošenje izazivača infekcije – bolesti hranom ili vodom). Uloga prljavih ruku u širenju crevnih zaraznih bolesti je toliko važna i očita da se crevne zarazne bolesti (tifus, paratifus, dizenterija i dr.) nazivaju „bolesti prljavih ruku“. Takodje, značajna je i uloga ruku u širenju crevnih parazita-glista. Od svih organa našeg tela ruke su, s obzirom na svoju funkciju, najviše izložene prljanju.

Kada treba prati ruke?

Ruke treba uvek prati kad su vidno zaprljane, ali ih je neophodno oprati i:
Pre:
 • Jela (obroka) / pripreme hrane
 • Dojenja / hranjenja deteta
 • Aktivnosti koje obavljate s detetom, posebno novorodjenče
 • Dodirivanja usta, nosa, ili očiju
 • Kontakta s bolesnom osobom
Posle:
 • Jela / pripreme hrane
 • Upotrebe toaleta
 • Menjanja pelena
 • Brisanja nosa, kašljanja, kijanja
 • Dodirivanja predmeta kontaminiranih telesnim izlučevinama ili krvlju
 • Kontakta s bolesnom osobom
 • Kontakta sa životinjom
 • Nekih aktivnosti kao što su iznošenje smeća, čišćenje i sl
 • Povratka u kuću nakon šetnje, igranja, kupovine i sl 

07. APRIL 2018. – SVETSKI DAN ZDRAVLJAInstitut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) – Kancelarije za Srbiju, svake godine obeležava 7. april, Svetski dan zdravlja, kao jedan od značajnih datuma iz Kalendara javnog zdravlja.
.Ove godine Svetski dan zdravlja posvećen je dostupnosti zdravstvenoj zaštiti i obeležava se pod sloganom „Zdravlje za sve”. dalje...
 

MART 2018. – MESEC BORBE PROTIV RAKAPoštovani pacijenti!

Mart je mesec borbe protiv raka.
Posvećen je prevenciji malignih bolesti s obzirom da se u Srbiji godišnje dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti.
Muškarci u našoj sredini najviše umiru od raka pluća, debelog creva i prostate , a žene od raka dojke , debelog creva, pluća i grlića materice.

Na više od 80% svih malignih bolesti može se uticati promenom faktora rizika koji su odgovorni za nastanak raka. To znači da moramo obratiti pažnju na sledeće:
 • smanjiti broj pušača i sprečiti da adolescenti postanu pušači
 • korigovati ishranu
 • povećati fizičku aktivnost
 • ne konzumirati alkoholna pića
 • lečiti infekcije izazvane sa Helicobacter pylori, Humanim papiloma virusom
 • voditi računa o izlaganju sunčevoj svetlosti i veštačkim izvorima svetlosti, tj. solarijumima jer preterano izlaganje povećava rizik od obolevanja od svih vrsta raka kože
Sve žene starosti od 50-69 godina da urade mamografiju, a žene starosti od 25-64 godine da urade preventivni ginekološki pregled!
Rano otkrivanje raka debelog creva se vrši kod svih građana oba pola starosti od 50-74 godine.

RANO DIJAGNOSTIKOVANJE RAKA SPAŠAVA ŽIVOTE I SMANJUJE TROŠKOVE LEČENJA!

Zato pozivamo sve žene da se jave svom ginekologu zbog ranog otkrivanja raka dojke i raka grlića materice!
Za rano otkrivanje raka debelog creva kao i za ostale preventivne preglede obratite se svom izabranom lekaru!

Služba za zdr. zaštitu odraslih DZ Senta, 05.03.2018.


 

31. JANUAR 2018. – NACIONALNI DAN BEZ DUVANSKOG DIMAU Srbiji se već duže od 20 godina svakog 31. januara obeležava Nacionalni dan bez duvana.
Aktivnosti u okviru obeležavanja Nacionalnog dana bez duvana upozoravaju javnost na štetne efekte upotrebe duvana kao i izlaganja duvanskom dimu.
Ove godine, Nacionalni dan bez duvana se obeležava pod sloganom „Odrasli puše i mene guše”. dalje...
 

28. JANUAR - 3. FEBRUAR 2018. – XII. EVROPSKA NEDELJA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE


 

NOVEMBAR I DECEMBAR 2017. – ZDRAVA ISHRANATokom novembra i decembra 2017. godine su održana predavanja na temu Zdrave ishrane u svim organizacionim jedinicama dečjeg vrtića "Snežana" u Senti, deci predškolskog uzrasta. Predavanjima je prisustvovalo 199 dece. Predavanja su bila u vidu usmenog izlaganja, video prezentacije i praktičnih vežbi sa primenom očiglednih sredstava. Deca su sa instruktorom izradila piramidu ishrane. Nosilac programa je pedijatar dr Gabriela Muškinja Montanji uz asistenciju preventivne sestre vrtića Agneš Šipoš.

2017 novemberében és decemberében ismét sor került a "Hófehérke" óvoda minden munkaegységében az Egészséges táplálkozásról szóló előadássorozatra. Összesen 199 iskolaelőtti korú gyermek vett részt az előadásokon melyek videóbemutatóval, műhelymunkával voltak egybe kötve.A program hordozója Muskinja dr Montányi Gabriella és az óvoda védőnővére Sipos Ágnes. Minden munkacsoportban a gyermekek elkészitették a táplálkozási piramist, amely a csoportjukban marad szemléltető eszközként.
 

29. SEPTEMBAR 2017. – SVETSKI DAN SRCASvetski dan srca 29. septembar pod sloganom Ojačajte vaše srce. Dr Jung-Nemet Eržebet i dr Kornel Kadvanj , i patronažne sestre Doma zdravlja Senta.
 

05. MAJ 2017. – SVETSKI DAN HIGIJENE RUKU U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMASvetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama se obeležava 5. maja svake godine, koji je ustanovila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pod nazivom „Sačuvajte živote – operite svoje ruke“.
Ove godine, osnovna poruka je da je higijena ruku od velikog značaja u borbi protiv antibiotske rezistencije.
„Čiste ruke – bezbedne ruke“, Srbija je 2008. godine postala član Alijanse za bezbednost pacijenata SZO, te joj iz toga proističu i obaveze.
 

07. APRIL 2017. – SVETSKI DAN ZDRAVLJA07. Aprila Svetski dan zdravlja merenje nivoa šećera u krvi i merenje tenzije sa dr Jung-Nemet Eržebet i patronažnim sestrama Doma zdravlja Senta .
 

31. JANUAR 2017. – NACIONALNI DAN BEZ DUVANSKOG DIMAU Srbiji se 31. januara 2017. godine obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima pod sloganom „Odrasli puše i mene guše”.
Aktivnosti koje se realizuju u okviru obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima 2017. godine ponovo upozoravaju javnost na štetne efekte izlaganja duvanskom dimu, posebno po zdravlje dece i mladih.
dalje...
 

15. NOVEMBAR 2016. – VAXIGRIP - PROTIV GRIPAUkoliko želite da se informišete i vakcinišete, potrebno je da se javite svom izabranom lekaru.

Vakcinacija se vrši Vaxigrip vakcinom proizvođača Sanofi Pasteur S. A.

Sezonska trovalentna vakcina preporučuje se:
 • osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima (uklјučujući pre svega šećernu bolest), poremećajima rada bubrega, osobama sa oslablјenim imunitetom, itd.
 • osobama starijim od 65 godina, kao i licima zaposlenim u javnim službama koje su u riziku,
 • osobama smeštenim i zaposlenim u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, kao i zaposlenim i smeštenim u ustanovama koje obavlјaju zdravstvenu delatnost,
 • svakoj osobi starijoj od 6 meseci, a posebno trudnicama i gojaznim osobama, bez obzira na prethodni vakcinalni status protiv gripa, koje su identifikovane kao nove grupe rizika za obolevanje, sa mogućim komplikacijama i težom kliničkom slikom.
Vakcinacija se sprovodi sa jednom dozom vakcine, osim kod dece koja se prvi put vakcinišu protiv gripa uzrasta od 6 meseci do 8 godina, koja primaju dve doze u razmaku od mesec dana. Deci uzrasta od 6 do 32 meseca indikovano je pola doze.
Vakcinacija stanovništva koje pripada grupama rizika sprovodi se u cilјu očuvanja sopstvenog zdravlјa, održavanja kolektivnog imuniteta populacije, ali i indirektno očuvanja zdravlјa članova njihovih porodica/ kolektiva, a posebno onih kod kojih je kontraindikovano davanje ove vakcine, u cilјu preveniranja mogućih komplikacija i teških kliničkih formi obolevanja.
Kampanjska imunizacija protiv gripa predstavlјa najobimniju i jednu od najznačajnijih preventivnih aktivnosti koju redovno svake godine sprovode domovi zdravlјa i zdravstvene ustanove.

Prema objavlјenim naučnim istraživanjima i procenama Svetske zdravstvene organizacije, ova specifična preventivna mera zaštite smanjuje rizik od smrti kod hroničnih bolesnika i starijih od 65 godina od 39 do 75 %. 

18. OKTOBAR 2016. – EVROPSKI DAN BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMADanas, 18.10. je evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Crveni krst Srbije a samim tim i Crveni krst Senta je aktivno uključen u napore da se spreči trgovina ljudima, umanje posledice po žrtve i smanji njihov broj.
Cilj napora Crvenog krsta je širenje svesti i znanja o opasnosti od trgovine ljudima i merama zaštite među mladima i drugim ranjivim ciljnim grupama.

Obratite pažnju na:
 • “Sigurna mesta za decu” - siguran put od kuće do škole
 • Ponude za posao - lažni oglas za posao
 

12. OKTOBAR 2016. – OBAVEŠTENJE ZA PACIJENTEIzabrani lekari DZ Senta vrše preventivne preglede na koje se pacijenti pozivaju, ali isto tako sami pacijenti koji žele da urade neki od preventivnih pregleda mogu zakazati pregled kod svog izabranog lekara. Za ove preglede potrebna je overena zdravstvena knjižica.

Svi preventivni pregledi su bezbolni, a ukoliko je neki od njih pozitivan pacijenti se upućuju na dalje ispitivanje u bolnicu.
Posebno ističemo potrebu sprovođenja mamografije radi otkrivanja raka dojke koji se u ovom ciklusu sprovodi kod žena od 1947. godišta do 1963. godišta, te stoga molimo sve žene ovih godišta koje iz bilo kog razloga nisu obavile mamografiju da se jave svom izabranom lekaru ili ginekologu u ginekološkom dispanzeru.

Sledeći značajan pregled i za mušku i za žensku populaciju jeste rano otkrivanje raka debelog creva. Ovaj pregled podrazumeva pregled uzorka stolice na okultno / nevidljivo / krvarenje. Pozitivan nalaz ne znači automatski postojanje raka debelog creva, ali iziskuje dalje ispitivanje.

S obzirom na stalni porast broja pacijenata obolelih od malignih bolesti molimo građane da se jave svojim izabranim lekarima radi sprovođenja preventivnih pregleda, jer je vrlo bitno da se maligne bolesti na vreme otkriju što omogućava izlečenje ili produženo preživljavanje.

Služba za zdravstvenu zaštitu odraslih Doma zdravlja Senta

 

30. SEPTEMBAR 2016. – SVETSKI DAN SRCASvetski dan srca obeležili smo juče 29.09.2016. godine u saradnji sa ekipom Doma zdravlja iz Sente na lokaciji Dom kulture Senta. 

29. SEPTEMBAR 2016. – SVETSKI DAN SRCA
 

24. SEPTEMBAR 2016. – DOBROTVORNI KONCERT U KORIST SENĆANSKOG DEČJEG DISPANZERA
 

17. SEPTEMBAR 2016. – AED (automatski spoljašnji defibrilator)Dana 17.09.2016. godine služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Senta održala je obuku za stanovništvo opštine Senta o ispravnom korišćenju AED (automatskog spoljašnog defibrilatora). dalje...

 

27. JUN 2016. – INTEGRISANI ZDRAVSTVENI INFORMACIONI SISTEMPočeli smo da radimo preko IZIS-a.

Više informacija...

 

14. JUN 2016. – SVETSKI DAN DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI
 

15. I 16. FEBRUAR 2016. – DAN DRŽAVNOSTIDOM ZDRAVLJA NE RADI 15. I 16. FEBRUARA 2016. GODINE


AZ EGÉSZSÉGHÁZ NEM DOLGOZIK 2016. FEBRUÁR 15. -ÉN ÉS 16. -ÁN 

19. JANUAR 2016. - NEDELJA BORBE PROTIV RAKA GRLIĆA MATERICE


Brosura reproduktivno zdravlje 

30. DECEMBAR 2015. - OBAVEŠTENJE30.12.2015. godine je započela akcija skupljanja plastičnih zatvarača sa ambalaže.
Prodajom ovog korisnog otpada bismo želeli da obezbedimo novčana sredstva za nabavku puls oksimetra, inhalatora, boje za krečenje nekoliko prostorija, TV prijemnika za potrebe Službe za zdravstvenu zaštitu predškolske i školske dece.

Akcija bi trajala tokom 2016. godine.

Korpa za prikupljanje se nalazi pored ograde zgrade apoteke, preko puta Škole za talentovane učenike u Poštanskoj ulici.

MOLIMO LJUDE DOBRE VOLJE DA DOPRINESU OVOJ NAŠOJ AKCIJI PRIKUPLJANJEM ZATVARAČA SA BOCA (mleko, jogurt, napici, šamponi i sl.)

- Zahvaljujemo Vam se na angažovanju -2015. december 30-án inditottunk egy akciót a műanyag göngyöleg zárókupakjának gyűjtésével.
Ennek, a hasznos hulladéknak az eladásával pénzeszközöket gyűjtenénk a Gyermekgyógyászati rendelő felszerelésének bővitésére, felújítására.
Inhalátor, puls oximéter, TV készülék vásárlását tervezzük, valamint pár helyiségben falak festésére festéket vásárolnánk.

Az akció a 2016-os év végéig tart.

A kosár, amelybe ezeket a kupakokat gyűjtjük, a Gyógyszertár épülete mellett van elhelyezve, a Tehetséggondozó iskolának szemben a Posta utca felől.

KÉRJÜK A POLGÁROKAT, AKIK SZERETNÉNEK HOZZÁJÁRULNI AKCIÓNKHOZ, HOGY GYŰJTSÉK EZT A HASZNOS HULLADÉKOT (tejes, joghurtos üvegekről, üdítő italokról, stb.)

- Köszönjük igyekezetüket -


 

08. DECEMBAR 2015. - RUKA U RUCI08.12.2015 iz stomatološke službe dr Zita Veber i Ildika Sabo posetili su decu iz zajednice "Ruka u ruci". Na modelu prikazano je pravilno pranje zuba.
Posle doručka zajedno smo oprali zube. Doktorica je svima pogledala zube.
Dobili su svi po jednu zubnu četkicu. Zatim su nam izveli jednu prelepu predstavu u kojoj je zeki izvađen zubić.

 

01-07. AVGUST 2015. - SVETSKA NEDELJA DOJENJAОvе gоdinе, Svеtskа nеdеljа dојеnjа (1–7. avgust 2015.) kојu kооrdinira Svеtskа аliјаnsа zа аkciјu dојеnjа pоsvеćеnа је zајеdničkоm glоbаlnоm аkciјоm zа pоdršku žеnаmа dа dоје nа rаdnоm mеstu. Bеz оbzirа dа li je žеnа zvаničnо zаpоslеnа u držаvnој tј. privаtnој firmi ili rаdi u kućnim uslоvimа, pоtrеbnо је dа imа mоgućnоst dа dојi bеbu.

Tеmа Svеtskе nеdеljе dојеnjа zа 2015. gоdinu оdnоsi sе nа zаpоslеnе žеnе dојiljе i pоdsеćа nа kаmpаnju Svеtskе nеdеljе dојеnjа iz 1993. gоdinе kаdа је tеmа bilа Mајkа-frеndli iniciјаtivа nа rаdnоm mеstu. Mnоgо је pоstignutо tоkоm pоslеdnjе 22 gоdinе glоbаlnе аkciје pоdrškе žеnаmа u dојеnju nа rаdnоm mеstu, pоsеbnо usvајаnjе rеvidirаnе Коnvеnciје о zаštiti mаtеrinstvа 183 Mеđunаrоdnе оrgаnizаciје rаdа sа mnоgо јаčim prаvimа mајke, i višе аkciја zа unаprеđеnjе nаciоnаlnih zаkоnа i prаksi u držаvаmа. Nа nivоu rаdnоg mеstа, tаkоđе smо vidеli višе аkciја prоmоciје dојеnjа ili priјаtnа rаdnа mеstа zа dојiljе uključuјući nаgrаdе pоslоdаvаcа zа dојеnjе, kао i vеću svеst о prаvimа žеnа kоје dоје nа rаdnоm mеstu.

Innocenti dеklаrаciја zа zаštitu, prоmоciјu i pоdršku dојеnju (1990) prеpоznаlа је dа dојеnjе оbеzbеđuје idеаlnu ishrаnu zа bеbе i dоprinоsi njihоvоm zdrаvоm rаstu i rаzvојu. I pоrеd 25 gоdinа nаpоrnоg rаdа оstаlо је mnоgо tоgа dа sе urаdi, pоsеbnо nа čеtvrtоm cilju Innocenti dеklаrаciје: dа pоzоvе vlаdе dа „... dоnеsu zаkоn zа zаštitu prаvа zаpоslеnih žеnа kоје dоје i uspоstаvljаnjе uslоvа zа njеgоvо sprоvоđеnjе”.

Svеtskа аliјаnsа zа аkciјu dојеnjа pоzivа nа:
 • zајеdničku glоbаlnu аkciјu zа pоdršku žеnаmа dа dоје nа rаdnоm mеstu, bеz оbzirа dа li je žеnа zvаničnо zаpоslеnа u držаvnој tј. privаtnој firmi ili rаdi u kućnim uslоvimа
 • dоnоšеnjе i implеmеntаciјu zаkоnа о zаštiti mаtеrinstvа i prоpisа оd strаnе vlаdа, u sklаdu sа Коnvеnciјоm о zаštiti mаtеrinstvа Mеđunаrоdnе оrgаnizаciје rаdа
 • uključivаnjе ciljnih pоkаzаtеljа dојеnjа u оdrživi rаzvој ciljеvа
Zа kаmpаnju Svеtskе nеdеljе dојеnjа 2015. Svеtskа аliјаnsа zа аkciјu dојеnjа i njеni pаrtnеri nа glоbаlnоm, rеgiоnаlnоm i nаciоnаlnоm nivоu imајu zа cilj dа оsnаžе i pоdržе svе žеnе dа nа оdgоvаrајući nаčin kоmbinuјu rаd sа gајеnjеm dеcе, pоsеbnо dојеnjеm.
 

01. JUN 2015. - MEĐUNARODNI DAN DECEMeđunarodni dan dece se slavi u mnogim zemljama 1. juna svake godine.

Na prvoj Svetskoj konferenciji o dobrobiti dece, koja je bila održana davne 1925. godine u Ženevi, Švajcarska, proglašen je 1. jun kao Međunarodni dan dece.
Zvanično je 1. jun usvojen kao Međunarodni dan dece u međunarodnoj zajednici 1950. godine.
Uobičajeno je da se na ovaj dan govori o pravima dece i njihovoj dobrobiti, kao i da se organizuju dešavanja namenjena deci. U okviru proslava, posebno se pominju ovog dana prava dece na život u miru, pravo na zdravstvenu zaštitu kao i na skladan razvoj.


 

01. MAJ 2015. – MEĐUNARODNI PRAZNIK RADADOM ZDRAVLJA NE RADI 01. MAJA 2015. GODINE


AZ EGÉSZSÉGHÁZ NEM DOLGOZIK 2015. MÁJUS 1. -ÉN 

27. APRIL 2015. - ZDRAVA ISHRANAZDRAVA ISHRANA DECE PREDŠKOLSKOG UZRASTA


Od 2007. Godine se Svake godine održavaju predavanja o Zdravoj ishrani u predškolskim grupama zabavišta u Senti, kako u selima, tako i u gradu.
Predavanja se odvijaju u vidu usmenog izlaganja predavača, video prezentacije i radionica. Predavanja obuhvataju teme o dnevnim potrebama nutrimenata, o broju dnevnih obroka, o potrebama u različitim godišnjim dobima, potrebama u zavisnosti od uzrasta osobe, navikama u porodici, o potrebama prema poslu koji osoba obavlja.Takođe se govori i o putu hrane kroz čovečiji organizam. Posvećuje se pažnja i bolestima, koji nastaju u vezi nezdrave ishrane (pothranjenost, gojaznost, alergija i dr) i načinima izbegavanja nastanka istih. Mališanima se praktično prikazuju namirnice (voće, povrće, žitarice i proizvodi od žitarica) koje se koristi u svakodnevnoj ishrani.
Posebna pažnja se posvećuje fizičkoj aktivnosti i sportu.
Ilustrativno se prikazuje koje su namirnice štetne po zdravlje (velika koncentracija soli, šećera, masnoće i bojenih materija i dr).
U svakoj grupi se sačinjava piramida ishrane zajedno sa decom, koja ostaje u učionicama, dostupna deci svakodnevno da bi osvežavali stečeno znanje.
Predavanja se održavaju pod rukovodstvom dr Muškinja Montanji Gabriele, a uz saradnju sa vaspitačicama, preventivnim medicinskim sestrama zaposlenim u zabavištu, a uz podršku Opštinskog Saveta za prava deteta.AZ ISKOLÁSKOR ELŐTTI GYERMEKEK EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSAIdén is, mint minden évben 2OO7 óta, megrendezésre kerül az óvodák iskoláskor előtti csoportjaiban az Egészséges táplálkozásról szóló előadássorozat, úgy a városi, mint a falusi óvodákban is.
Az előadások szóbeli, videó prezentáció és gyakorlati műhelymunkával történnek.
Az előadások felölelik a mindennapi szükségletek bemutását, a napi étkezásek számát taglalják, az évszak hatását az étrendünkre, valamint a helyi szokásokról is szó esik. Elemezzük a fizikai aktivitás hatását a táplálkozási szükségleteinkre. Bemutatásra kerül a táplálék útja a tápcsatornában. Figyelmet szánunk a helytelen táplálkozás hatásának egészségünkre (elhízás, alultápláltság, allergiák stb.) és ezek elkerülésének módjára. A gyermekek gyakorlatban is megismerkednek a nálunk megvásárolható gyümölcsökkel, zöldségfélékkel, gabonafélékkel és ezekből készült termékekkel.
Külön figyelmet szánunk a fizikai aktivitásnak, sportnak.
Példákkal mutajuk be azokat a téplálékokat, melyek egészségkárosítók (magas cukor, só és zsírtartalmú táplálékok, festékanyagokat tartalmazó táplálékok).
Minden csoportban elkészítünk egy táplálkozási piramist, mely a csoportokban marad és minden nap ismételhetik a gyermekek az elsajátított tudnivalókat.
Az előadásokat Muskinja dr Montányi Gabriella vezeti az óvónők és az óvodában alkalmazott egészségügyi nővérek segítségével, a Községi gyermekjogi tanács támogatásával.


 

20. MART 2015. - SVETSKI DAN ORALNOG ZDRAVLJAU okviru svetskog dana oralnog zdravlja 18.04.2015 (subota) vršimo BESPLATAN stomatološki pregled za odrasle
- STOMATOLOŠKA SLUŽBA -

A száj egészségének világnapja alkalmából 2015.04.18.-án (szombat) INGYENES fogászati vizsgálatot végzünk felnőtteknek.
- FOGÁSZATI SZOLGÁLAT -


 

10. i 13. APRIL 2015. – USKRSDom zdravlja ne radi 10. i 13. Aprila 2015. zbog uskršnjih praznika 

7. APRIL 2015. – SVETSKI DAN ZDRAVLJASvake godine 7.april se obeležava kao Svetski dan zdravlja. Odluka da se ovaj dan obeležava kao Svetski dan zdravlja donešena je na prvoj skupštini Svetske zdravstvene organizacije održanoj od 24.juna do 24.jula 1948. godine u Ženevi.
Svetski dan zdravlja se slavi kao godišnjica osnivanja Svetske zdravstvene organizacije/SZO/. Toga dana SZO skreće pažnju svetske javnosti na najznačajnije probleme u vezi sa zdravljem ljudi na globalnom nivou.
Ove godine posebna pažnja se posvećuje bolestima koje se prenose hranom .Ove bolesti nastaju kao posledica upotrebe hrane u kojoj su prisutni patogeni mikroorganizmi i/ili njihovi toksini. Prvi simptomi bolesti mogu da se jave nekoliko sati do nekoliko dana od upotrebe kontaminirane hrane .Kod većine bolesti koje se prenose hranom javljaju se muka, povraćanje, stomačni grčevi i proliv.
U našoj zemlji najčešće bolesti koje se prenose hranom su:
 • salmoneloze
 • kampilobakterioze
 • stafilokokna trovanja hranom
 • stomačni grip uzrokovan norovirusima
Obolevanje od ovih bolesti može biti pojedinačno ili u vidu epidemija –najčešće malih porodičnih epidemija.
Oboleli moraju da se jave svom lekaru obavezno u slučaju pojave:
 • visoke telesne temperature
 • krvi u stolici
 • upornog povraćanja, koje onemogućava zadržavanje tečnosti
 • znakova dehidratacije, kao što su smanjeno izlučivanje mokraće, suva usta i grlo, osećaj slabosti prilikom stajanja
 • proliva koji traje duže od 3 dana
Do kontaminacije hrane može da dođe u svakom trenutku -tokom uzgoja, pripreme, obrade, čuvanja i distribucije hrane. Izuzetno pogodnu sredinu za patogene mikroorganizme predstavljaju sirove namirnice životinjskog porekla kao što su sveže meso, sveža piletina, sveža jaja, nepasterizovano mleko i proizvodi od nepasterizovanog mleka. Voće i povrće predstavlja poseban problem jer se uglavnom konzumira u sirovom stanju. U kontaminaciji voća i povrća bitan je kvalitet vode koja se koristi za njihovo zalivanje i pranje, kao i vrsta đubriva koje se koristi u njihovom uzgoju.
Možemo se zaštititi od bolesti koje se prenose hranom na sledeće načine:
 1. Pranjem ruku pre, u toku i posle pripreme hrane:
  • Obavezno perite ruke nakon upotrebe toaleta, kao i pre i više puta u toku pripreme namirnica


 2. Temeljnom termičkom obradom mesa, piletine i jaja:
  • Kuvajte hranu temeljno - posebno meso, živinu, jaja, ribu i morske plodove
  • Pravilna termička obrada može da uništi gotovo sve patogene mikroorganizme i tako čini hranu bezbednom za upotrebu


 3. Upotrebom pasterizovanog mleka


 4. Sprečavanjem kontakta sirovih namirnica i termički obrađene hrane:
  • Odvojeno pripremajte sirove od termički obrađenih namirnica
  • Temeljno perite pribor /noževe, daske/ prilikom prelaska sa jedne na drugu vrstu manirnica
  • Sirove i termički obrađene namirnice čuvajte u posebnim, dobro zatvorenim posudama


 5. Čuvanjem hrane u frižideru:
  • Ne ostavljajte kuvanu hranu na sobnoj temperaturi duže od dva sata
  • Sve sirove i termički obrađene namirnice koje se brzo kvare čuvajte u frižideru / na temperaturi do 5 stepeni C /
  • Termički obrađenu hranu do serviranja držite na visokim temperaturama /iznad 60 stepeni C /
  • Zamrznute namirnice otapajte na temperaturi frižidera
  • Ne čuvajte namirnice predugo, čak ni u frižideru


 6. Besprekornom čistoćom svog kuhinjskog pribora i radnih površina


 7. Upotrebom svežih namirnica i higijenski ispravne vode za piće
  • Voće i povrće dobro operite pod mlazom vode pre čišćenja ili konzumiranja
  • Pranje i ljuštenje voća i povrća smanjuje rizik od nastanka bolesti koje se prenose hranom
  • Uvek obratite pažnju na rok upotrebe namirnica! 

29. MART 2015. – TRKA ZEKE 2015Idén is megrendezésre került a hagyományos Nyuszifutás. A zentai Gyermekbarátok szervezésében a Pionir otthon előtti játszótéren zenével, sporttal, egészségnevelő előadással egybekötve zajlott az esemény.
A zentai Egészségház dolgozói is részt vettek az eseményen.
Dr. Véber Zita és Szabó Ildikó gyakorolták a fogmosás tudományát a résztvevőkkel.
Muskinja dr Montányi Gabriella a viz fogyasztás fontosságáról beszélt a jelenlevő gyermekeknek és szüleiknek.
Több mint száz gyermek nevezett be a versenyre.
A futás után sárgarépát és almát rágcsáltak a gyermekek.


I ove godine je održana tradicionalna trka Zeke u Narodnoj bašti ispred Pionirskog doma. Uz muziku, vežbe i trku zeke su se zabavljali učesnici.
Lekari Doma zdravlja i sestra iz stomatološke službe su učestvovale na manifestaciji.
Prisutna deca i roditelji su mogli da saslušaju predavanja o začaju unosa vode i dnevnim potrebama po uzrastu dece od dr Muškinja Montanji Gabriele. Dr Zita Veber i Sabo Ildiko iz Stomatološke službe su vežbale nauku pranja zuba sa prisutnom decom.
Na manifestaciji je bilo preko sto prijavljenih takmičara.
Nakon trke Zeke su deca dobila zdravu užinu u vidu mrkve i jabuke.


 

17. OKT 2014. – Projekat "Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou" – DILSMinistar zdravlja u Vladi Republike Srbije ass.dr Zlatibor Lončar uručio je danas ključeve 30 vozila za hitnu medicinsku pomoć, direktoru Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Grada Beograda i direktorima domova zdravlja kojima su dodeljena vozila.

Osim Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć grada Beograda (10 vozila), sanitetska vozila dodeljena su i Službama hitne pomoći domova zdravlja u: Ćupriji, Gornjem Milanovcu, Vrbasu, Požegi, Priboju, Petrovcu na Mlavi, Lazarevcu, Senti, Somboru, Ubu, Obrenovcu, Rumi, Bačkoj Topoli, Srpskoj Crnji, Bujanovcu, Novom Pazaru, Kuršumliji, Vlasotincu, Kruševcu i Aranđelovcu.

Vozila su obezbeđena zahvaljujući projektu Ministarstva zdravlja „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou“ – DILS, koji se finansira uz podršku Svetske banke, po čijim je pravilima i obavljena nabavka.

Neki od kriterijuma za dodelu vozila bili su: iskazane potrebe zdravstvenih ustanova za sanitetskim vozilima, starost vozila u postojećem voznom parku u službama hitne pomoći, broj stanovnika i razuđenost opštine kojoj pripada zdravstvena ustanova, kao i oštećenja vozila nastala u majskim poplavama.

Ministarstvo zdravlja će i dalje, u okviru projekta „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou“ – DILS, podržavati unapređenje rada hitne medicinske pomoći u Srbiji. Planom za narednu godinu, predviđena je nabavka još 30 vozila za hitnu medicinsku pomoć, koja će pretežno biti namenjena gradovima i opštinama koja su bila pogođena poplavama.

PR služba Ministarstva zdravlja
 

13. АPRIL 2014. - TRKA ZEKE 2014

13.aprila 2014. godine je održana manifestacija Trka zeka u organizaciji Društva prijatelja dece iz Sente. Ukupno je bilo prijvljeno 113 učesnika na trci. Učesnicima i njihovim roditeljima je održano predavanje o zaštiti od bolesti koje prenose vektori (krpelji i komarci) od strane pedijatra Muškinja dr Montanji Gabriele. O nezi zuba i zaštiti dečjih zubića je izlagala dr Zita Veber iz Stomatološke službe Doma zdravlja.

2014. április 13.-án a Gyermekbarátok szervezésében Nyuszifutás sporteseményre került sor Zentán. 113 benevezett gyermek vett részt a manifesztáción. A sporteseményt előadásokkal tarkitották a szervezők. Muskinja dr Montányi Gabriella, gyermekgyógyász, a vektorok által (kullancs, szúnyog) terjesztett betegségekről tartott előadást. Dr Véber Zita a fogak ápolásáról és a fogak megbetegedésének megelőzéséről beszélt.
 

7.АPRIL 2014. - SVЕTSКI DАN ZDRАVLJАVektorske bolesti grafika mala
Svеtsкi dаn zdrаvljа, 7.аpril оvе gоdinе је pоsvеćеn vекtоrsкim zаrаznim bоlеstimа i оbеlеžаvа sе pоd slоgаnоm „Vекtоrsке zаrаznе bоlеsti: mаli ubоd, vеliка оpаsnоst“. Svеtsка Zdrаvstvеnа Оrgаnizаciја је оvај znаčајаn dаtum u каlеndаru zdrаvljа pоsvеćuје оvој tеmi zbоg rаstućеg јаvnо zdrаvstvеnоg znаčаја којi оvа grupа bоlеsti imа tокоm prоtекlе dvе dеcеniје.
dalje...